Ung pojke med attityd sitter i en fåtölj och håller i en sedelbunt med ena handen.Företag erbjuds möjligheten att betala ut lön i förskott till sina medarbetare via Mysaly. Foto: Dmitry Lobanov/Shutterstock.com

Privatekonomi

Den europeiska fintechmarknaden utvecklas, och nu verkar det som att en ny nisch är på gång. Den nya affärsmodellen handlar om att betala ut löner i förskott i stället för att privatpersoner ska skuldsätta sig med dyra blancolån, rapporterar Breakit.

Fintechmarknaden i Europa växer och nya affärsmodeller etableras. Senaste nischen är en tjänst där man kan få ut sin lön i förskott. I dag finns det redan två bolag i det nya nischsegmentet, men nu vill även Mysaly bryta sig in i samma affärsområde.

Mysaly erbjuder lösning för förskottslön

Affärsmodellen är väldigt enkel och handlar om att erbjuda anställda en möjlighet att få ut sin lön i förskott. Flera aktörer har redan gett sig in på marknaden som har potential att omsätta miljarder kronor.

Redan förra veckan flaggade det svenska bolaget Grace för att de tagit in riskkapital och samtidigt började bolaget att ta in intresseanmälningar från kunder.

Tillstånd från Finansinspektionen klart

I oktober fick Mysaly tillstånd från Finansinspektionen att bedriva finansiell verksamhet och verka som finansiellt institut. Bolaget har tillsammans med några pilotkunder testkört sin tjänst och nu vill bolaget expandera rejält, först och främst i Sverige men inom en snar framtid vill man även expandera internationellt.

Bakom Mysaly står riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson, Quinyx och några av Sveriges största SaaS-bolag.

Enligt Mikael Ingelson kommer de att börja i Sverige, men ganska snart ska de försöka ta sig in på flera andra marknader. Bolaget kommer bland annat att använda sig av delägaren Quinyx säljresurser och distributionsnät. Bara i sitt system i Sverige har Quinyx flera hundra anställda.  

Intäkter genom månadsavgifter

Potentiella kunder är stora arbetsgivare som skulle kunna erbjuda sina anställda att få sin lön utbetald med Mysalys lösning. De anställda som väljer att använda Mysalys lösning får betala 30 kronor i avgift per tillfälle. 

Enligt Mikael Ingelson är det för att täcka kostnaderna. Mysalys intäkter kommer att komma genom en månadsavgift från de företag som vill använda sig av Mysalys tjänst. Hur stor månadsavgiften är vill Mikael Ingelson inte uppge.

Risken är företag som inte kan betala

Genom Mysalys samarbete med Quinyx kan man få tillgång till schemaläggningssystemen för de arbetsgivare som ansluter sig. Utifrån det får man information om vad medarbetarna har tjänat in exakt, och i och med det kan man göra utbetalningar i förtid.
 
Enligt Mikael Ingelson finns det ingen risk för de anställda. Risken ligger i att företaget som använder sig av Mysalys tjänst inte kan betala tillbaka förskottslönen. För att kunna finansiera den lösningen uppger Mikael Ingelson att de har ett avtal med ett kreditistitut.
 
Riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson och Quinyx har varit med sedan Mysaly startades. Hur stor ägarandel de har eller hur mycket kapital de har investerat i Mysaly vill Mikael Ingelson inte berätta.